Már hivatalosan is tavasz van. Ideje felkészülni az év első nagytakarítására, ami a húsvéti nagytakarítás. A legjobban nekem az vált be, ha a legbelső helységből haladok a bejárati ajtó felé. Egy-egy helyiségen belül pedig mindig felülről lefelé dolgozom.

tavaszi nagytakarytás

Nézzük, hogy mire lesz szükségünk:

  • vödör
  • súrolókefe
  • gumikesztyű
  • törlőrongy
  • dörzsis szivacs
  • mikroszálas kendő
  • tisztítószerek
  • vízkőoldó
  • ecet vagy citromsav
  • szódabikarbóna
  • sütőpor

Mielőtt nekikezdenénk állítsuk kicsire a fűtést, nyissunk ablakot és jól szellőztessünk ki!

Az első lépés a szekrények rendbetétele. Ez egyúttal alkalmat teremt arra is, hogy megszabaduljuk a fölöslegessé vált holmiktól. Ennek akkor fogjuk igazán értékelni a hasznosságát, amikor elkezdjük elpakolni a téli holmikat és elővesszük a tavaszi nyári ruhákat. Nagyban meg fogja könnyíteni a tavaszi szekrényátpakolást. Lehet, hogy több régen nem használt ruhára fogunk bukkanni, esetleg olyanra, amit már régóta kerestünk, de lehet hogy olyat is találunk amit már régen elfelejtettünk, de szívesen hordanánk. Azokat a ruhákat, amiket már nem fogunk viselni, gyűjtsük össze és ajándékozzuk el, vagy ha egy kis pénzhez szeretnénk jutni, adjuk el valamelyik aukciós oldalon. Így lehet, hogy másnak nagy örömet szerzünk, nekünk meg egy kis pénz áll a házhoz. Miután kirámoltuk a szekrényt, portalanítsuk belül is.

Ha ezzel végeztünk, jöhet a falak és a plafon pókhálózása. Ezt megtehetjük moppal, vagy tollseprűvel, esetleg a partvisra tekert portörlővel. Ezután jöhet a szekrények teteje és a csillár portalanítása.

A tavaszi nagytakarítás egyik legnagyobb munkája az ablaktisztítás. Ablaküveget legjobb felhős, száraz időben tisztítani. Erős napfényben az üveg foltos és homályos lesz. Szedjük le a függönyöket, és amíg pucoljuk az ablakot, mossuk ki. A centrifugát állítsuk alacsonyabb fokozatra, hogy a függönyünk ne gyűrődjön túlságosan. Először az ablakkeretet tisztítsuk meg, azután jöhet az üveg. Számtalan garantáltan kiváló szer kapható erre a célra. Nagyanyáink az ecetes-mosogatószeres víz,utána újságpapíros áttörlés módszerét alkalmazták. A kettőt kombinálhatjuk is, ha a kedvenc ablaktisztítónk flakonjába töltünk még egy kevés ecetet is. A mikroszálas törlőkendő ennél a munkánál is nagy segítségünkre lehet.

A közben elkészült függönyöket nedvesen tegyük vissza a helyükre, így szebb lesz az esése, kevésbé fog megtörni, meggyűrődni.

Most jöhet a porszívó. A kárpitozott bútorokat porszívózás előtt ütögessük át alaposan. Ettől a por a felszínre kerül, és könnyebb lesz a porszívóval eltávolítani. Jól porszívózzuk ki a matracokat is.

A legvégére marad a padló vagy parketta felmosása, fényesítése.

Következik a fürdőszoba. Nagyon megkönnyíti a munkánkat, ha a fürdőszobában a fürdés, zuhanyozás után a csempét szárazra töröljük. Ezzel megelőzhetjük a csempén a vízkő kialakulását.

A boltban megvásárolható tisztítószerek mellett érdemes kipróbálni a sütőpor és víz keverékét. Olcsó és hatásos tisztítószer a fürdőszobában. Vízkő eltávolítására az ecet az egyik leghatásosabb anyag. A zuhanyfejet tegyük meleg ecetes vízbe, és hagyjuk ázni. (Hogy meddig, az attól függ, hogy mennyire vízkövesedett el.) Utána öblítsük át tiszta hideg vízzel, és töröljük szárazra.

A WC nagytakarításakor szereljük le az ülőkét, hogy alaposabban megtisztíthassuk. Itt is használhatjuk az ecetet tisztítószerként. Figyeljünk oda, hogy a fürdőszoba minden egyes részletét takarítsuk le, azaz kád oldala, pereme, WC lába, stb. és a WC keféről se feledkezzünk el!

Irány a konyha! Sajnos a por a konyhaszekrényt sem kerüli el. Ezért ilyenkor (évente legalább egyszer) pakoljuk ki és portalanítsuk. Egy kis mosogatószeres vízzel töröljük át, majd töröljük szárazra. Tisztítsuk meg a konyhai kisgépeket is, például a mikrohullámú sütőt, kávéfőzőt, vízforralót, mosogatógépet. Fontos, hogy az elektromos eszközöket a takarítás idejére áramtalanítsuk!

A kávéfőző és a vízforraló megtisztítása a vízkőtől legjobban ecettel végezhető el. Főzzünk át ecetes vizet a gépen, majd utána még két alkalommal főzzünk át tiszta vizet rajta.

A mosogatógép tisztítására speciális mosogatógép tisztító szerek állnak a rendelkezésünkre. Ha ilyet vásároltunk, járjunk el a használati utasítás szerint. Az ajtót és a tömítéseket töröljük át ecetes vízzel.

Jöhet a tűzhely. A tűzhelyről szedjünk le mindent, ami levehető és áztassuk be mosogatószeres vízbe. A tűzhely tisztításához használhatunk speciálisan, erre a célra kifejlesztett termékeket. Ha ezt nem szeretnénk, próbáljuk ki súrolószerként, hogy egy kevés szódabikarbónát nedves szivacsra szórunk. Jól lehet vele súrolni a munkafelületeket, a tűzhelyet, és a konyhaszekrények ajtaját is. A sütőben lévő foltokat szennyeződéseket úgy tudjuk a legjobban eltávolítani, ha még meleg állapotban kevés vízzel felöntjük , majd mosogatószeres vízzel áttöröljük. Kenjünk be mosogatószeres vízzel,a sütő belsejét 50 fokos sütőben hagyjuk állni, hogy felpuhuljon. A tepsiket is mossuk el mosogatószeres vízzel, ha szükséges, dörzsöléssel.

A hűtőszekrény kitakarítását, már előző este el kell kezdeni. Olyan időpontot igyekezzünk választani, amikor kevés élelmiszer van benne. Este húzzuk ki a hűtőszekrényt, reggelre leolvad. Alaposan töröljük át mosogatószeres vagy ecetes vízzel, és máris pakolhatunk vissza. Az ecetes vizes áttörlés elpusztítja a baktériumokat. Ha egy kis pohárba szódabikarbónát teszünk a hűtőbe, az magába szívja a szagokat és a felesleges nedvességet.

Ha mindennel elkészültünk mossunk fel a konyhában. A konyha felmosása előtt is célszerű alaposan felporszívózni.

Biztosan van olyan amit kifelejtettem, ezért arra kérlek, hogy ha van véleményed, ötleted, javaslatod, bátran írd le!

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?