Célja az ételek sűrítése. Ha leveseket készítünk liszthabarással, akkor habarás után a levest erősen forraljuk ki, hogy ne érződjön külön a liszt íze. Könnyebben meg is romlik a leves ha a liszt nem főtt meg eléggé.

– A tejfeles habarásokat szűrőn keresztül engedjük az ételbe, hogy megakadályozzuk a csomósodását.

– Nyers habarás: A tojássárgájával simára kevert tejfölre meregetjük – állandó keverés mellett – a levest.

– Főtt habarás: A forrásban lévő ételbe keverjük a liszttel simára kevert tejfölt, tejet vagy főzőlevet. A főtt habarásnál is használjunk szűrőt a csomósodás elkerülésére.

– Behintés (staubolás): A teljesen zsírjára pirított zöldségfélére szitáljuk a lisztet. Azonnal eresszük fel hideg folyadékal. Ha nem várjuk meg, míg a zöldségféle teljesen elfővi a levét, akkor a belehintett liszt összecsomósodik. Ugyanígy járunk, ha nem azonnal engedjük fel, vagy ha a felengedéshez meleg folyadékot használunk.