Miféle szempontok számíthatnak fűtésszerelés során?

 

Egy kedves ismerősöm, nemrégiben vásárolt egy lakást melynek felújítása zajlik éppen. Ezekben a felújítási munkákban én is segítek neki, így hallottam az alábbi történetet, melyet most megosztok Önökkel.

Ez a barátom végzettségét tekintve vegyészmérnök, tehát nem áll távol tőle műszaki gondolkodás és ezáltal az átalakítások során nem csak az esztétikai, de műszaki kialakításokba is bele szólt. Nem volt ez másként sem, amikor jó pár évvel ezelőtt, ahol jelenleg is él felmérte és számba vette a különböző fűtési módszerek előnyeit és hátrányait, és végeredményként a padlófűtés mellett döntött, mint megfizethető luxus a hideg téli estéken.

Mivel ezzel a fűtési móddal nagyon elégedett volt, bevált neki, s mivel a jó dolgokat könnyen meglehet szokni, egyértelmű volt számára, hogy az új otthonába is padlófűtést szereltet be, vállalva ezzel a fűtés szerelést tekintve a nagyobb kihívást és többletköltséget. Ettől a kihívástól még azért is nem félt, mert aki annak idején tervezte a padlófűtés rendszerét, az a statikus mérnök, ismét elvállalta a tervezést.

fűtésszerelő budapest petersegit

fűtésszerelő budapest petersegitweboldalon

fűtésszerelő budapest petersegit.hu

A tervek háromhéttel a lakás felmérése után el is készültek, melynek azon részét, amely a fűtésre vonatkozott a barátom megmutatta annak az ismerősének, akinek a cége fogja végezni a kivitelezési munkálatokat. Az ismerős egy-két jelentéktelen pontot leszámítva el is fogadta a terveket. Ezután a barátom megkezdhette a kőműves munkálatok szervezését, melyek közül egyértelműen a padlófűtés telepítéséhez való födémek előkészítése volt a legnehezebb feladat, főként azért mert kb. 10 tonna sittet kellett a második emeletről lehordani és annak elszállításáról gondoskodni.

Ebben a munkafolyamatban segítettem többedmagammal én is neki. a folyamatos ülőmunka mellett rám is rám fért a testmozgás és, hát mivel ezzel a tevékenységgel hasznot hajtottam neki, ő sem volt hozzám szűkmarkú.

Már a sitt felétől sikerült megszabadulnunk, mikor is a barátom megérkezett, aki a munkahelyi kötelezettségei miatt csak esténként tudott a lakásban dolgozgatni, közölte, hogy a munkával le kell állnunk. Mivel a fűtésszerelő ismerősével való beszélgetésük alatt kiderült, hogy amennyiben gyermeket szeretnének ifjú feleségével vállalni, akkor a gyermekük egészsége szempontjából a padlófűtés nem jó választás. Ugyanis a hagyományos fűtéssel ellentétben, a padlófűtésnél a légkör alsó rétegeiben, porszemcséket tartalmazó légréteg alakul ki, mely bizonyos testmagasság alatt, nagyon nagy valószínűséggel gyermekeknél asztmát okozhat.

A szerelő még arról is tájékoztatta, hogy kb. milyen vastagságú lenne ez a bizonyos légréteg, porfelhő. Sajnos olyannyira vastag, hogy az már tényleg aggodalomra ad okot. Még szerencse, hogy mindez idejében kiderült, mint ahogy az is, hogy a sittnek csak a felét hordtuk le, ezzel is előkészítve a terepet a kövezetnek, és a hirtelen született, de jóval egyszerűbb „B” terv alapján készült fűtésrendszernek.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?