Weboldal készítés Facebook-os hírességek számára?

Egy jóismerősöm életének alakulását figyelve fogalmazódtak meg bennem a következő kérdések: Miért jut eszébe olyasvalakinek a weboldal készítés ötlete, akinek a Facebookos csoportjában már több ezer ember tag, akit az ország egész területére, sőt, még határon túlra is hívnak előadásokat tartani?

Akivel interjúkat készítenek, és a saját területének egyik legnagyobb szakértőjeként tartanak számon? Akinek édesanyaként kevés szabadideje van, és akit még a weboldalkészítés eredményeként várható anyagi haszonnövekedés is csak kis mértékben motivál?

Nos, azért, mert az illető hölgy hisz abban, hogy fontos, amit csinál. Neki ez szívügye, amit a lehető legprofibb módon igyekszik képviselni. Nem saját magát szeretné reklámozni: egyszerűen belátta, hogy az általa birtokolt tudásanyag terjesztésében mennyire lényeges lépés a weboldal készítés. Ezzel többszörösére növelte annak az esélyét, hogy megtalálják őt a témában valamilyen módon érintett netezők – még olyanok is, akik maguktól sosem kerestek volna rá az adott dologra, mert esetleg nem is tudtak a létezéséről.

A másik fontos dolog, amit felismert az említett hölgy, hogy a nyilvános honlap címének bemondásakor hallgatósága sokkal komolyabban veszi őt, mint ha csak egy fórum, egy közösségi oldalon levő csoport nevét adná meg. Mindegy, hány száz, hány ezer emberrel kommunikál adminisztrátorként a Facebookon: sokak szemében csak a papírjai és szépen megszerkesztett honlapja teheti őt hitelessé.

És igaz, ami igaz: egy weboldalra az ember nem csak úgy futtában gépeli a válaszokat, ahogy az a közösségi oldalakon szokás, hanem nekiül, átgondolja, megfogalmazza őket. És ott nem fenyeget a veszélye pl. annak sem, hogy egy türelmetlen pillanatában megbántja valamelyik látogatóját, aki talán századszor teszi fel ugyanazt a kérdést, mert az oldal kereső funkciója nem bizonyult hatékonynak (és pl. a Facebookon általában nem bizonyul annak).

Márpedig az embereknek válaszok kellenek, lehetőleg azonnal, nincs idejük, kedvük és energiájuk végigbogarászni olyan oldalakat, ahol ömlesztve találatók az információk. A fórumok, csoportok többségében egyszerűen lehetetlen eligazodni, formájukból kifolyólag képtelenség átlátni őket.

A weblapok egyik hatalmas előnye, hogy azokat a tulajdonos saját logikája szerint építheti fel (vagy építhetik fel neki azok, akiket megbíz a weboldal készítés feladatával), és az egyéniségéből is gyakorlatilag annyit vihet bele az alkotás folyamatába, amennyit csak jónak lát, mivel nem kötik őt sablonok.

Ezenkívül egy (nyilvános) weboldalt bárki szabadon olvashat, míg a közösségi oldalakon a zárt csoportokon kívüli, abban a viszonylatban nyilvánosnak számító tartalmakhoz is csak regisztrált és bejelentkezett (!) felhasználók férhetnek hozzá – és hát mindenki tudja, mennyivel több időbe telik ugyanazt a tartalmat a Facebook zsúfolt egyetemi menzáján elolvasni, mint egy weboldal csendes dolgozószobájában, ahol nem szólítják meg az embert bekezdésenként az ismerősei.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a keresők is mennyivel könnyebben találják meg a weboldalakon levő tartalmakat, mint a közösségi oldalakon találhatókat.

weboldal készítés és komoly webfejlesztés

weboldal készítés

Mi mindebből a tanulság? Az, hogy egy olyan embernek is abszolút érdemes önálló honlapot működtetnie, akinek a szekere már látszólag beindult, mert általa jobb, profibb benyomást tehet közönségére, ráadásul nagy esélye van e felületet (is) használva valóban még profibbá válni – olyanná, akit újabb és újabb érdeklődők tucatjai, százai, ezrei találnak meg.

Bővebb információért keresd föl az Online Marketing 101 Keresőmarketing Ügynökséget Budapesten.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?