A termékhamisítás az utóbbi évek során az egyik legfontosabb fogyasztóvédelmi területté nőtte ki magát. Áruházakban, bevásárlóközpontokban és piacokon, vásárlásaink alkalmával igen nagy eséllyel találkozhatunk bizonytalan eredetű termékekkel. Kétes forrásból származó, számla és jótállási jegy nélkül árult műszaki cikkek, tiltott hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők, hamis napszemüvegek, illatszerek, mosószerek, gyógytermékek, ruhaneműk, divattáskák tömkelege kapható idehaza is.

Hamis mosószerek

Legutóbb illegális mosóporgyártó üzemet derített fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Ócsán. Külföldről behozott, bizonytalan eredetű mosóport és folyékony mosószert ismert márkákéra emlékeztető flakonokba töltöttek, majd viszonteladókon keresztül valószínűleg az egész országban árusították – adta hírül az MTI.

A különböző hírportálokon és a televízióból követhettük az eseményeket. Kiderült, hogy a vámhivatal tíz tonna ismeretlen eredetű tisztítószert és több száz, ismert márkák jelzéseivel ellátott, töltésre előkészített palackot foglalt le. Megtalálták a fóliázó gépeket és a csomagolóanyagot készítő nyomdát is. A televízióban a NAV bűnügyi szóvivője azt mondta, a helyszínen talált fuvarlevelek alapján vizsgálják a Magyarországra beérkezett áru tényleges mennyiségét, és elkezdték felderíteni a vevői kört is.

Időközben az is kiderült, hogy a jól ismert márka dobozában nem mosópor, hanem egyszerű konyhasóra hasonlító anyag volt.

Egy elégedetlen vásárló bejelentése alapján ellenőrzést tartottak egy Budapesten található bevásárlóközpontban a NAV pénzügyőrei.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei.

Az üzletközpontban egy távol-keleti állampolgár által bérelt raktárt vizsgáltak át, amelyben 1374 darab mosógélre, valamint 278 darab öblítőre bukkantak.

Kiderült, hogy amikor jobban megvizsgálták a hamisított termékeket, akkor eltéréseket tapasztaltak a hivatalos forgalmazó által megadott paraméterekhez képest. Ilyen eltérés például az elmosódott címke, a szabálytalan vonalkód és címkefelhelyezés vagy gyártási hibás kupakok.

Sajnos nem vagyunk könnyű helyzetben, mert bár bizonyos külső jellemzők árulkodó jelként szolgálhatnak, laikusként egyszerű szemrevételezéssel általában nem tudjuk megállapítani egy termékről, igazi-e, vagy sem. Ha egy mosópor csomagolása megtévesztő, esetleg tökéletes utánzat, nem sok esély van a vásárláskor arra, hogy leleplezzük a turpisságot. A hamisítók tisztában vannak azzal, hogy a termék külső megjelenésén sok múlik. A csomagolóanyagok reprodukálása nem nehéz, korszerű gépek, és a modern nyomdatechnika számukra is elérhetők. És ne feledjük: vannak olyan termékkategóriák, ahol kizárólag laboratóriumi elemzéssel állapítható meg a termékek eredetisége.

Az egyik ismerősöm nemrég belefutott egy (vélhetően) hamis folyékony mosószervásárlásba. A mosószer illata nem is emlékeztetett az eredetiére, és az állaga is más volt.

Arra kérünk benneteket, hogy ha nektek is van tapasztalatotok, osszátok meg velünk. Várjuk véleményeteket, hozzászólásaitokat.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?