Szobanövények tavaszi átültetése

Megérkezett a tavasz! Ezt nem csak mi érezzük, hanem szobanövényeink is. Ilyenkor véget ér a növények nyugalmi időszaka, jobban fejlődnek, új leveleket hoznak és a napfény felé fordulnak. A téli időszak alatt a növényeinknek is sok megpróbáltatást kellet kiállniuk. Ilyenek például a fűtéstől száraz levegő, a por és a füst. A földből, melybe ültettük őket, már elhasználták a tápanyagot. Gondoskodnunk kell tehát arról, hogy tápanyaghoz juthassanak. Eljött az ideje, hogy átültessük őket.
Fontos tudni, hogy vannak olyan növények, amelyek nem szeretik, ha háborgatjuk őket, ezeket ne ültessük át. Ilyenek például a Guzmánia, a Bromélia és a Vrieseák. Ezeknek a növényeknek a megfelelő tápanyaggal való ellátottságát másképpen kell biztosítani, például tápoldattal.

Hogyan ültesd át a szobanövényeket

Azoknál a növényeknél, melyeket át kívánunk ültetni, célszerű az eddiginél nagyobb cserepet választani. Jó, ha a növényt a régi cserépből a földlabdával együtt szedjük ki, és csak 2-3 cm földréteget távolítunk el a tetejéről. Ezt megkönnyíti, ha az átültetés előtt 1-2 órával kicsit megöntözzük a növényünket. Így könnyebben ki tudjuk egyben szedni a cserépből. A földlabdával együtt az új cserépbe helyezzük, és a maradék helyre szórjuk az új földet. Ujjainkkal nyomkodjuk meg a földet, hogy az jobban tudjon ülepedni, tömörödni. Ez azért fontos, hogy a légbuborékok távozni tudjanak a talajból, mivel ezek gyökérelhalást okozhatnak.
Tipp: készítsünk öntözőperemet! Nyomkodjuk le a cserép szélénél a földet kb. 1 cm szélesen, így nem a növényünk tövét áztatjuk folyamatosan. Az átültetés után körülbelül 4 hétig ne adjunk tápoldatot növényeinket, mert nincs szükség rá, hiszen a friss föld tartalmazza a szükséges tápanyagot.

Ha végeztünk alaposan locsoljuk meg a növényt, így a föld a gyökereket jól körül tudja venni. A legtöbb növénynek a legjobban megfelelő föld az általános virágföld. De vásárolhatunk a növényeinknek speciális földkeveréket. Például a muskátliknak vagy orchideáknak speciálisan, az igényeikhez alakított földkeverék vásárolható.
Figyelem! A kertünkből, parkból, erdőből származó földet ne használjuk átültetésre, mert nem alkalmas rá!
Amikor a növényünknek cserepet választunk, szóba jöhetnek műanyag cserepek, agyagcserepek,
kaspók, vagy fából készült tárolók. Választásnál érdemes figyelembe venni, hogy – bár a – műanyag cserép nem törékeny, cserébe nem engedi át a vizet és a levegőt, tehát a növényünk hamarabb belefülledhet. Ritkábban kell locsolni a növényt. Az agyagcserép jó levegő és vízáteresztő tulajdonsággal rendelkezik, ezen kívül nehéz, tehát attól sem kell tartani, hogy könnyen felborul. További előnye még, hogy a cserép tárol magában nedvességet – így egy kis nedvességhez juthat a növényünk akkor is, ha elfelejtettük időben meglocsolni. Nehéz, stabil, tehát kevésbé lesz borulékony még a magasabb növény is benne.

Az átültetés piszokkal jár, ezért, ha újságpapírral letakartuk az asztalt ahol dolgoztunk, jelentős takarítási munkától kíméltük meg magunkat.

Ha végeztünk, elégedetten gyönyörködhetünk növényünkben, melyek azon túlmenően, hogy szépek, még a tartásuk egészséges is. A NASA kutatásai alapján ugyanis bebizonyosodott, hogy egyes dísznövények kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre, mivel képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, mint például a formaldehid, ammónia és a benzol.

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?