Háztartásunk egyik legkellemetlenebb és legragaszkodóbb hívatlan vendégéről szeretnék néhány gondolatot megosztani. Ezek a molylepkék. Előfordulhatnak a kamrában, könyvszekrényben, ruhásszekrényben, és ha nem vesszük észre, igen komoly károkat képes okozni. Amikor felfedezzük a betolakodókat, általában hadjáratot indítunk ellenük, csapkodjuk őket, mindenféle csapdákat helyezünk ki, rovarirtóval próbáljuk elpusztítani. Nagyon bosszantóak tudnak lenni, hiszen amikor azt hisszük, hogy már teljesen kiirtottuk őket és fellélegzünk, hirtelen megint megjelenik egy és kezdhetjük az egészet elölről.

Védekezés a házi molylepke ellen

A lakásban általában kétféle molylepke fordul elő. Az egyik a ruhamoly, a másik az aszalványmoly. A ruhamolyt megtalálhatjuk a bútorok mélyedéseiben, gardróbokban, szekrényekben. Hernyója főképp növényi eredetű anyagokon táplálkozik, a nőstény olyan anyagokra (szövetekre, gyapjúra, szőrbe, szőnyegbe, tollba) teszi a petéit, amely alkalmas lesz később a lárva táplálására. Ha nem találjuk meg időben, mire észrevesszük már szó szerint felfalják azt az anyagot, amiben megtelepedtek. A fejlődési időszaka két-három hónapig tart.

Az aszalványmoly barna szárnyú, 8-10 milliméteres vöröses lepkefajta. A kedvenc tartózkodási helye a konyha és környéke. Nem szokott válogatni, szinte mindenben szívesen megtelepedik, nem nagyon találunk olyasmit a konyha környékén, amit ne tekintene tápláléknak. Ilyenek a liszt, búzadara, keksz, müzli, dió, pirospaprika, ételízesítő, leveskocka, minden gabonaféle, valamint a bab, lencse, rizs, de még a tea filter és a csokoládé is.

A molylepkék irtása azért nehéz, mert a nőstények miután kibújtak a gubóikból, szinte azonnal elkezdenek petét rakni. Ez az időszak tíz-húsz napig is eltart. Egészen apró fehér petéket raknak – egy nőstény általában kb. 100-200-at – a legrejtettebb zugokba. Ezekből a petékből nagyjából két hét múlva kikelnek a lárvák, hernyók, amik szinte üvegesen átlátszóak, ezért szabad szemmel szinte észrevehetetlenek. Miután kikeltek, rögtön elkezdenek táplálkozni és igen gyorsan nőnek. Az, hogy mikorra fejlődik ki teljesen, az elsősorban a táplálék mennyiségétől függ. Nagyon szívós teremtmények, fiatal korukban akár nyolc hónapig is kibírják táplálék nélkül. Általában nyolcvan napra van szükségük a teljes kifejlett állapot eléréséig, de ez akár egy évig is eltarthat. A kifejlett hernyó 1 centiméter hosszú s a bebábosodásra gubót készít magának. Bábállapotban nem táplálkozik; éppúgy, mint lepkekorában sem. A bábállapot 1-2 hétig tart, a hőmérséklet függvényében.

Ha talál magának elegendő táplálékot, és a lakásunk jól fűtött (különösen központi fűtés esetében) egy év alatt akár három-négy molynemzedéket is „felnevelhetünk”. Általában azonban csak két nemzedékük van, tavasszal és ősszel fejlődnek ki a molyhernyókból lepkék. Nem árt tudni, hogy a molyok nem kívülről, a szabadból jönnek be, hanem a lakásban szaporodnak tovább. Még gondos ellenőrzés mellett is előfordulhat, hogy néhány molyhernyó, a padló nyílásaiban meghúzódva megél a porkefe kihullott szőrszálaiból, a szőnyeg apró hulladékaiból vagy a kamrában tengődik el valami sarokba dobott posztódarabon. És ezzel már biztosítva is van a moly további szaporodása a lakásban.

Nézzük, mit tehetünk ellenük:
Ha molylepkével találkozunk a lakásban, szellőztessünk ki alaposan, mert a huzatot és a hideget nem bírják.
Nézzük végig a kamrát, próbáljuk megkeresni a lakhelyüket. Minden gyanúsnak ítélt élelmiszert dobjunk ki. Nagyon sokszor előfordul, hogy a boltból visszük haza a molypetét, például a lisztben. Nem árthat, ha a lisztet átszitáljuk, és átszitálás után jól záródó üvegben vagy fémdobozban tároljuk. Sokan esküsznek rá, hogy jó módszer, hogy mikor hazavisszük a lisztet,(diót, pirospaprikát, tésztát stb.) csomagoljuk be nejlonba, és tegyük be néhány órára a mélyhűtőbe. Csak utána tegyük zárható dobozba. Figyelem! Fagyasztás után szobahőmérsékletre melegedésig ne bontsuk ki a nejlont, mert a páralecsapódás károsíthatja az élelmiszert.

Nagyanyáink módszere: lisztbe, darába, pirospaprikába tegyünk 1-1 levél babérlevelet. A pirospaprikát jól megnyomkodva tegyük üvegbe, hogy álljon szinte egybe, ne legyen közte levegő, tetejére babérlevél és akkor nem lesz molyos. A lisztbe, darába is lehet tenni egy levelet.

A kamrába, valamint a konyhába tegyünk babérlevelet, és citromhéjat. Akár fahéjat, borsot és koriandert is tehetünk egy tálba a polcokra, ezek a természetes összetevők riasztják a molyokat.

Mossuk le a polcokat ecetes vízzel. Ez két szempontból is hasznos. Az egyik, hogy az ecet segít abban, hogy a kórokozók szaporodjanak, a másik hogy a szaga messzire űzi majd a molyokat.

Ha a szekrényünkbe telepedtek a molyok, első lépés a mosás. Azokat a ruhákat, amiket lehet, mossuk ki 50-60 fokban, ez a szöveten tenyésző kártevőket megöli. A molyos ruhákon is segít, ha egy rövid időre a fagyasztóba tesszük. Ez megöli a lárvákat és a petéket egyaránt. A szekrénybe tegyünk egy tasakba levendulát, rozmaringot. A szárított mentalevélnek szintén nagyon erőteljes molyriasztó hatása van, tegyünk a ruhák közé néhány levelet egy kis tüll zacskóban.

A különböző illóolajok is segítséget nyújtanak a házimoly ellen. Csepegtessünk egy kevés levendula, cédrus, rozmaring, citromfű, szegfű, vagy eukaliptuszos illóolajat vatta labdacsra vagy fa golyócskára, esetleg fa kockára, és tegyük a szekrénybe. Egy-két hónap elteltével frissíteni kell a labdácskákat. Az erős illatok jobban taszítják a molyokat.

Kereskedelmi forgalomban lehet vásárolni feromonos molycsapdákat. Ha szerencsénk van, ez még az előtt fogja meg a molylepkét, mielőtt lerakta volna a petéit. Ezzel kiegészítve a fentieket, hatásosabban védekezhetünk a molylepke ellen.
Mindig tartsuk szem előtt: az alapstratégia a megelőzés.

8 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?