Chiptuning tudnivalók, autófóliázás tudnivalók

Ha chiptuningról van szó, akkor kevés embertársunknak jut az eszébe, hogy ez a tárgy érinti a buszokat, kamionokat, teherautókat és más áruszállító gépeket, eszközöket is. Az eddigi gyakorlatban elvégzett munkálatok és tapasztalatok is támpontot adnak arról, hogy a haszon gépjárművek tuningolásának elvégzése sem egy ördöngős művelet.

Viszont ha esetleg teljesen más okokból szeretnék tuningolni a haszonjáműveket és a személyautókat a tulajdonosai, akkor van itt néhány érdekesség. Először is a kívánt változtatást az indokolhatja, hogy a járművek fogyasztása a lehető legkevesebb legyen. Ezt azonban sajnos meg kell cáfoljuk, mert ez nem valós megközelítés.

Ez a súlyos összegekbe kerülő, drága beavatkozás (kóstálhat akár öt vagy hat számjegyű összegeket is) oka pofon egyszerű lehet: egyszerűen az, hogy növeljük a lóerőket. Amely autót chiptuningolni szeretnénk, korántsem valószínű, hogy „mai gyerek”, tehát nem a legfiatalabb gépezet, amelyea az eljárást kívánjuk elvégezni. Ez bizony lehet egy sokkal korábbi évjárat is. A chiptuning lehetővé teszi számunkra azt, hogy az autó komolyabbat tudjon teljesítményben nyújtani, lóerőben mérve 410 ből lehet 470-es vagy 480-as is végülr. Ennek hatására növekszik a nyomaték is.

A haszonjárművekkel kapcsolatban azonban más lehet a cél, itt nem az a lényeg, hogy egymással versenyezni tudjanak a közutakon. Itt másról szól a történet. A kiváltó ok a kaptatók, amik miatt szeretik feltuningolni kicsit a járműveket, hogy azokat könnyebben megtegye. A haszonjárművek és a buszok sebességének vannak határai, ők nem arra hajtanak, hogy a végsebesség minél magasabb legyen. Ilyenkor a nagyobb gyorsulás elérése náluk a cél.

A chip tuning miatt megnövelt lóerő mennyiség kevesebb forgalomban átélt komplikációt okoz a sofőrnek, ámugyanakkor figyelembe kell venni az idő tényezőt is. Talán sokaknak ismerősnek tűnik az M1-es autósztráda Érd elötti emelkedője, és az csak egy a sok olyan hely közül, ahol nagyobb teljesítményre lenne szüksége a járműnek, más részről azonban sok szomszédos országokban és Nyugat Európában is nagyon sok hegy található. A magas, meredek emelkedőkre való feljutás is jóval nagyobb teljesítményt és erőt igényel, mint ha sík terepen autóznánk. Ugyanakkor az sem mellékes tényező, ha a fogyasztás mérséklődik.

Gépjárművünk étvágya jórészt függ attól, hogy mennyire vezet kíméletesen a sofőr. Sokat lehet vele megtakarítani, ha nem nyomja neki állandóan a gázpedált. Ha egy kicsit is jobban odafigyelünk arra, hogy ne annyira fogyasszon a gépjárművünk, akkor akár 2-3 liter üzemanyagot is meg tudunk takarítani egy tuningolt kamionnal. Ez nem is kevés, igaz? Nézzünk egy 38 tonnát nyomó kamion-szerelvényt, ami 100 kilométeres szakaszon körülbelül 33 liter üzemanyagot emészt fel, és mindebből lejönnek a megspórolt literek, amiket a sofőr a tudatos vezetési stílusával érhet el. Azonban meg kell jegyezni azt a tényt is, hogy egy hosszabb távon szembe fújó erős szél illetve hátulról kapott szél is tudja befolyásolni a fogyasztást és a teljesítményt.

Valahogy így alakul a buszok fogyasztása is, ott és érdemes szemügyre venni a sofőrnek a jármű fogyasztását, ha az chip tuningolva van. Ha ő is kellőképpen odafigyelve vezet, akkor az nemcsak hogy megtakarítást tud elérni magának, hanem a fogyasztást is pozitívan tudja befolyásolni. Valamint az elégedettséghez nagyban hozzájárul, ha egy erősebb járművet tud vezetni mindennapi utazása közben.

A Ford Transit és Iveco Daily típusű gépjárműveknél is lehet használnia chip tuningot. A megnövelt lóerő mennyiség segíti a gyorsítási szakaszt akár emelkedőn is, és ez nagyban hozzájárul az egyszerűbb, biztonságosabb közlekedési formához. Nem is említve azon sofőröket, akik nemzetközi fuvarokat végeznek. Nekik még jobban kell a plusz lóerő. A mégkisebb fogyasztás pedig egyértelműen kisebb fenntartási költségeket eredményez. Tehát ki lehet matekoznii, hogy a chip tuning mikor és hány km múlva térül meg igazán.

Chiptuning in English

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?