A legismertebb gluténmentes ételek

Manapság egyre többet hallani a gluténérzékenységről és egyre több ember kényszerül diétát tartani egy olyan természetes, gabonákban (pl. rozs, búza, árpa) megtalálható fehérje miatt, mint a glutén. Sajnos, aki cöliákiában szenved, annál bélbajokat idézhet elő. A legjobb módszer a glutént tartalmazó ételek elkerülésére, ha egész egyszerűen nem eszünk ezekből a gabonafélékből. Kiemelkedő fontosságú az ennivalók összetételét nyomon követni, ha gluténmentes diétán vagy, ugyanis vannak olyan termékek, amelyekben rejtve van a glutén.

Habár a zab gluténmentes gabona, mégis okozhat néhány embernél olyan gyomorpanaszokat, mint a felfúvódás, hasi fájdalmak és hányinger. A maláta tartalmú ételekben árpa, a növényi olaj tartalmúakban búza található. Ha el akarjuk kerülni a kellemetlen tüneteket, érdemes akár a legjobban kedvelt pékárukról is lemondani.

Viszonylag nehéz olyan kenyeret találni, amit elbír a gluténmentes étrend. A diétázók számára a fehér kenyér, a tészta, a hamburger, a muffin, a croissant, sőt még a pizza is vörös kóddal ellátott termékek. Nyilván létezik gluténmentes kenyér, amely nagyrészt rizsből és burgonyából áll – bár itt is figyelni kell a 100% gluténmentes címkére – de sajnos nem kapható minden sarki boltban. Tiltólistás lehet még többek között a kedvenc reggeliző müzlink is, bár a kukorica vagy rizs alapú müzlik könnyedén beilleszthetők a diétába is.

gluténmentes étterem és ételrendelés

gluténmentes étterem

Ha mégis képtelenek vagyunk a napot müzli nélkül indítani, akkor böngésszük át a nagyáruházak kínálatát és próbáljuk ki a gluténmentes variációkat! Ami a tésztát illeti, bárhogyan is hívjuk, bármilyen alakja is van, mégiscsak búzából készül, ezért érdemes kihagyni az étkezésedből a spagettit, a makarónit, ha a diéta hű követője lettél. Adódik a kérdés: akkor mit ehetünk? Egy egészséges, gluténmentes alternatíva például a főtt burgonya, amelyet rengeteg ízletes dologgal egészíthetünk ki. Ha végképp elképzelhetetlen az életünk tészta nélkül, válasszuk a rizstésztát, amely teljesen gluténmentes.

Ha nassolni szeretnénk, sajnos sokféle kekszről le kell mondanunk, mivel a legtöbbjük búzát tartalmaz. A jó hír, hogy ezeket sem kell teljesen kiiktatni az étrendből, vannak glutént nem tartalmazó megoldások is: ilyen például a puffasztott rizs vagy a rizschips, amit ki lehet egészíteni mártásokkal, de a legegyszerűbb megoldás mégiscsak a pattogatott kukorica.

Rossz hír a cöliákiában szenvedőknek, hogy sajnos kerülendő az összes rántott fogás, így a csibefalatok is, ugyanis búzából, lisztből készülnek. Friss húst, halat azonban mindig ehetünk, ha odafigyelünk arra, hogy más módon készítsük el, pl. grillen, vagy sütve, főzve és arról se feledkezzünk meg, hogy gluténmentes körettel tálaljuk. Édességimádóknál fájó pont lehet, hogy a sütemények és torták javarésze is tiltólistás a liszt miatt, de ne essünk kétségbe, más úton is pótolhatók az édes ízek pl. keménycukorka, vagy gumicukor formájában, ezek rendszerint gluténmentesek.

Öröm az ürömben, hogy speciális süteményeket is vásárolhatunk az erre szakosodott sütödékben, csak annyi a dolgunk, hogy felfedezzük a gluténmentes variációkat. Ha alkoholtartalmú italokat fogyasztunk (és természetesen elmúltunk 18 évesek), érdemes figyelembe venni, hogy a sör legtöbb változata malátából készül, így glutént tartalmaz. Ha mégis szeretnénk csatlakozni a barátokhoz egy kis iszogatásra, akkor válasszuk a borokat, likőröket, mivel azok teljesen gluténmentesek.

Cöliákia avagy lisztérzékenység

A cöliákia (régi nevén: lisztérzékenység) egy autoimmun betegség, mely az egész szervezet működésére kihatással van. A lisztérzékenység kiváltója nem maga a liszt, hanem egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin. A betegség különböző tünetekkel jár, mint például hasmenés, székrekedés, puffadás, tehát az emésztőszervrendszeri panaszok többnyire vezető helyen állnak, de változatos, a test több részén előforduló tünetegyüttesek is megjelenhetnek. Az étrend összeállításánál sokmindenre figyelni kell, de nemcsak krumpli és rizs fogyasztható, rengeteg gluténmentes ennivaló is van, pl. a tojás, a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek.

Bár nem árt vigyázni a felsoroltak fagyasztott változataival, ezekre és a sajtok, ízesített joghurtok címkéire feltétlen vess egy pillantást fogyasztásuk előtt, előfordulhat, hogy glutént tartalmaznak. Nehéz szituációban érezhetjük magunkat egy étteremben, ahol limitált lehetőségünk van kideríteni, hogy pontosan milyen összetevőkből készült az étel – ilyen esetekben tanácsos konzultálni a szakáccsal, felszolgálóval, hiszen biztos, hogy akad olyan fogás, ami nem csak gluténmentes, de ízletes is.

Hogyan érhetjük el a tünetmentességet?

Ha valaki gluténérzékeny, már egy kis mennyiség is problémákat válthat ki a bélben, puffadást, esetleg fogyást, erőtlenséget, megváltozott székelési szokásokat okozva. ezért nagyon figyelni kell a teljesen gluténmentes diétára. A glutént egyáltalán nem tartalmazó diétának megvannak a maga árnyoldalai, nagy önkontrollt és akaraterőt kíván az, hogy elutasítsunk egy finom tésztát, kenyeret, süteményt, de mindenképpen mi járunk jól, ha betartjuk a diétás szabályokat, ezzel is csökkentve a lehetséges panaszok előfordulását. Mielőtt azonban egy teljesen új étrendet állítanánk össze, ne feledkezzünk meg az orvosi konzultáció fontosságáról sem.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?