Piackutatás

A piackutatás egy olyan közgazdaságtani vizsgálat, amely során egy adott üzleti cél elérése érdekében adatgyűjtést végzünk. Leginkább akkor hasznos, amikor egy konkrét termék vagy termékcsoport értékesítési lehetőségeit, piacának változásait és az ezekhez kapcsolódó fogyasztói magatartást szeretnénk nyomon követni.

A mai felgyorsult gazdasági folyamatok egyik alapvető tulajdonsága a gyors és hatékony információáramlás, így a legtöbb vállalat és cég is arra törekszik, hogy minél több információt tudjon összegyűjteni a vásárlókról, a partnereiről és az esetleges konkurenciáról. Ezek egységesítésére szolgál a marketing információs rendszer, amely kétféle információra épül. A külső információk csoportjába tartoznak a környezeti tényezők, mint például a piaci és fogyasztói információk, a gazdasági helyzet, vagy a versenytársak adatai. A belső információk vállalati adatokra épülnek: értékesítési, beszerzési információk, fizetőképesség, erőforrások kihasználtsága, dolgozói visszajelzések.

Az információ rendszerszintű felhasználása során többféle szempontot is figyelembe kell venni, úgy mint megbízhatóság (biztos forrásból származik-e az információ), időszerűség, mérhetőség, hozzáférhetőség, lefedettség (mennyire teljes az információs kör). Az információszerzésnek kétféle módja lehet: primer illetve szekunder. Előbbi többnyire magától az információt szolgáltatótól ered. Az adatgyűjtés történhet közvetlenül, kérdések segítségével, vagy megfigyelés, kísérlet keretében is. Ezen módszer előnye az információk aktualitása, hátránya viszont, hogy nemcsak költséges, hanem időigényes is.

A szekunder információk jellemzője, hogy egyszer már összegyűjtésre, feldolgozásra kerültek, könnyen hozzáférhetőek és olcsóbb, kevésbé időigényes a beszerzésük. Hátrányuk, hogy nem mindig frissek és pontosak illetve gyakran nem saját szempontok alapján vannak szűrve és kiértékelve. Ilyenek például a statisztikai hivatalok felmérései, a szakmai folyóiratok, kiadványok illetve piackutató cégek által publikált adatok.

A piackutatáshoz általában mindkét típusú információt használják, érdemes azonban a szekunder információk begyűjtésével kezdeni és ezután eldönteni, hogy szükség van-e a primer információkra is.

A piackutatási folyamatok legismertebb kivitelezői a különböző ügynökségek, intézetek. Magyarországon már az 1930-as években is létezett piackutató intézet; a Magyar Gazdaságkutató Intézet a második világháború után is folytatta tevékenységét. Az 50-es évektől kezdve egyre több új intézmény alakult, amelyek munkakörébe a közvéleménykutatás is beletartozott. A rendszerváltást közvetlenül megelőző és azt követő években a piackutató intézmények újra virágkorukat élték, hiszen 1988 és 1993 között több mint 50 jelentősebb intézmény alakult.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?